Vår historia

Starten

Breviks SK bildades januari 1957 av några tonårsgrabbar i Brevik. Det var väl ingen som trodde att det skulle vara så här länge. I början var det många sporter som var på programmet, men nu är det bordtennis, fisketävling och skidor som gäller. Två medlemmar som var med och bildade föreningen är med i styrelsen idag –  Sune Håkansson och Kjell Gustafsson.

Första styrelsen fr v Yngve Bergsten, Sune Håkansson, Curt Gustavsson, Kjell Gustafsson, Lennart Westlund, Hasse Axelsson, Mats Adolfson, Thorbjörn Adolfson.

Några milstolpar i föreningen

1957: 21/1 hölls det första mötet i föreningen hos Thorbjörn Adolfson i ”Norstuga”. Den första styrelsen bestod av ordförande Kjell Gustafsson, sekreterare Thorbjörn Adolfson, kassör Sune Håkansson, vice ordförande. Hasse Axelsson, vice sekreterare Lennart Westlund.

Medlemsantalet det första året var 35 st. Den 21/7 samma år valdes en ny styrelse eftersom styrelsemedlemmarna hade olika åsikter om verksamheten. Ny ordförande blev Sune Håkansson, sekreterare Olle Nilsson, Kassör Thorbjörn Adolfson vice ordförande Mats Adolfson.

1957: Då spelades den första fotbollsmatchen mot Ottebol seger med 3-2. 

1958: Arrangerades det första klubbmästerskapet i backhoppning i Lundabybacken. Hasse Axelsson vann ungdomsklassen och Bror-Ove Smolman seniorklassen. 

1959: Spelades den första bordtennismatchen mot Åmotfors , Den vanns med 6-0. 

1960: Började klubbhuset byggas. 

1964: Byggde vi ut klubbhuset och Inga-Lill Nilsson tog vårt första DM tecken på skidor. Benny Kohlberg och Sune Borg började höra tala om sig i skidspåren med bl a TV- skidan. 

Takarbeten på klubbhuset

1967: Blev ett historiskt år. Då arrangerades DM i Bågskytte och vårt första jubileum 10år.

1969: Benny Kohlberg vann DM på 5 km i Bograngen och Sune Borg vann yngre juniorklassen. Conny Kohlberg vann ungdomsklassen. 

1972: Var det dags för nya DM tecken i form av guld till Benny Kohlberg. Tillsammans med bröderna Roger och Conny blev Brevik 3:a i stafetten. 

1975: Vann vi div. VI dubbelt i bordtennis. 

1976: Då arrangerade vi Breviks-nappet för första gången. 

1982: Firade vi 25 års jubileum på Folkets Hus i Åmotfors. 

1983: Vann Brevik div. VI i bordtennis slog Molkom med 6-1 i seriefinalen. 

1984: Är ett år som kanske aldrig mera kommer att upplevas för Breviks del. Då hade vi nämligen besök av en nykorad OS guldmedaljör på säsongsavslutningen. Det var Benny Kohlberg som kom hem till sin moderklubb med ett OS guld i bagaget från stafetten i Sarajevo. 

1997: Då hade vi 40 års jubileum på hemvärnsgården i Åmotfors. Vi fick våra första hedersmedlemmar d.v.s. Sune Håkansson, Thorbjörn Adolfson, Olle Nilsson, Bert Axelsson och Thore Adolfson 

2003: Då hade vi ett nytt medlemsrekord 212 st. 

2004: Nytt rekord i Breviks-Nappet med 184 deltagare. 

2006: Nytt medlemsrekord med 215 betalande.

2007: Föreningen firar Brevik SK 50 år. Sune Håkansson väljs till ordförande för femtionde gången.

Arvika Nyheter skrev då en artikel om Breviks SK.

Det var också hos Torbjörn Adolfson i Nordstuga i Brevik som allt hade sin början en gång i tiden – nämligen den 21/1 1957. –Visst har det varit roligt, säger Torbjörn. Idag är duons prästbetyg imponerande men så var inte riktigt fallet den där gången för snart ett halvt sekel sedan när allt började. Då handlade det om två killar i 12-13-årsåldern som ville starta en idrottsförening ihop. — När vi började 1957 var det dåtidens dagis. Vi var pojkar, vi lekte, byggde hoppbackar och ordnade till skidbanor, säger Sune Håkansson, och berättar att man exempelvis arrangerade egna olympiska spel. Att killarna i så unga år kom på tanken att bilda en klubb beror på att det i en annan värmländsk by, i Fredros, ungefär vid samma tidpunkt hade bildats en förening. Vilket inspirerade. Och på den vägen är det – i en föreningsanda som har byggt på omtanke.

– Kamratskapen har varit nummer ett, säger Sune Håkansson. Att Breviks styrelse har trivts ihop finns det hur många bevis som helst på, ett är att styrelsens ordinarie ledamöter på ett undantag när, Olle Nilsson, varit desamma i snart 25 år nu. — Det viktigaste är att vi har roligt, det ska man ha på den här nivån, säger Sune Håkansson. Sune har suttit säker i sadeln och kommer att sitta säkert som ordförande även framledes – bara han själv vill bli återvald vill säga. ”Jag tror inte han blir bortvald på årsmötet”, säger Torbjörn Adolfson med ett leende. Någon kupp är inte på gång till mötet men en sådan skedde faktiskt sommaren 1957. Efter att ha blivit ovänner fick nämligen första halvårets ordförande, Kjell Gustafsson, silkessnöret. — Vi vart barndomsovänner, säger Sune Håkansson, som för att vara exakt därför suttit som ordförande i 49,5 år. Incidenten med från Värmlandsnytt kända Kjell – som troligen handlade om att Gustafsson ville bredda verksamheten med annat än idrott – är dock den enda med sprängkraft under de många år som Brevik haft en idrottsförening. Killarna har upp i tonåren och sedan genom hela livet trivts mycket bra ihop. — Aldrig någon ovänskap, aldrig någon som tittar snett, säger Torbjörn Adolfson. Några problem att få folk till klubbens olika arrangemang har det heller aldrig varit genom åren.

Ett av de större, Breviksnappet, har exempelvis genomförts med i stort sett samma funktionärer under hela sin ”livslängd”, 30 år. — Föreningsarbetet har inte varit någon belastning utan jädrigt roligt, säger Sune Håkansson. Ej heller när det varit några problem när det kommit till det ekonomiska. Styrelseledamöterna har med sitt sätt att vara haft lätt att skaffa sponsorer och dessutom har man aldrig själva tagit ut en krona i arvode. ”Aldrig, aldrig ett öre i ersättning”, säger Sune Håkansson. I stället har föreningsfilosofin varit enkel och vägvinnande: Bra arrangemang byggda på ideell basis. En sak borde man dock kanske varit bättre på från styrelsens sida, föryngringen – men har man kul ihop så har man. Några planer på att avgå har ledamöterna inte. — En jädra kamratskap, vi har lika roligt nu som när vi började, säger Sune Håkansson.

Hans-Åke Henriksson, reporter

2008: Nytt medlemsrekord 225. Dessutom har Åmotfors Bruk AB sponsrat en ny värmefläkt för c:a 20.000:- samt Richardsson Kyl & Frys en ny elspis.

2009: Föreningen mottog Breviks SK diplom från Jösse Hushållsgille för ett enastående och långt ideèllt arbete.

2012: Arrangerades en kväll med tidigare medlemmar i klubben samt bosatta i Brevik. 19 personer kom till denna mycket trevliga kväll och där flera återigen blev medlemmar.

2014.: Nytt medlemsrekord igen – 240.

2017: 257 Medlemmar. Klubben firar sitt 60-årsjubileum i klubbhuset med 43 deltagare. Underhållare var trubaduren Janne Karlsson. En mycket uppskattad och trevlig kväll. Detta år påbörjades renovering av köksdelen, målning, nya armaturer samt belysning på altan.

2018: Detta år uppsattes en projektor i taket så att olika filmförevisningar kan ske. Fiber installeras genom en gåva från Peab. Ny armatur (LED) installeras i stora salen.

2019: 20-25 barn och ungdomar vid varje träningskväll. På seniorsidan kämpar a-laget i div lV. Standarden i klubbhuset höjdes avsevärt detta år med bl.a. brunnsborrning. Inglasning av altanen genomförs, infravärme på altan installeras och värmepumpen byts ut. Diskmaskin installeras, Vindskivor byts.

2021: Arbetet med att bygga ett gym inleds. Den gamla toaletten och duschen rivs. Lässeruds Bygg får uppdraget att bygga. Klubben får EU-stöd, bidrag från Arvika kommun och RF Sisu (Värmlandsidrotten). Bordtennisrummet och kök målas om, nya elinstallationer görs. Solpaneler installeras.

created by dji camera

2022: Gymmet invigs av kommunalrådet i Arvika Peter Söderström (S).

Foto: Kjell Gustafsson